Podzakonskim aktom iz 2008. godine, pri Ministarstvu zdravlja Srbije, joga je, pored petnaest metoda alternativne medicine, priznata kao zvanična disciplina za unapredjenje zdravlja.

Joga je složena disciplina, stara oko 5000 godina koja obuhvata čitav niz fizičkih i meditativnih tehnika namenjenih samorealizaciji.

Joga znači jedinstvo, tj. biti sjedinjen sa samim sobom i uspostaviti jedinstvo izmedju daha i pokreta, tela i duha, izmedju pojedinca i univerzuma.

Program vežbanja temelji se na principima Hatha joge i prilagodjen je kako početnicima tako i naprednim polaznicima. Za vežbanje nema starosnih ograničenja tako da možete početi sa vežbanjem u bilo kom životnom dobu.

Hatha joga sastoji se od fizičkih vežbi ili položaja – ASANA, tehnike disanja – PRANAYAME i duboke relaksacije – JOGA NIDRE. Asane (položaji) jačaju fizičko telo, povećavaju razgibanost, ravnotežu, koncentraciju, svesno se radi na povezivanju daha i pokreta. Rade se tehnike disanja (pranayame) a u položajima relaksacije, telo se oslobadja napetosti i pravilno se rasporedjuju energije koje smo pokrenuli vežbanjem.

Osnovni principi joge jesu da se vežba u granicama vlastitih, trenutnih mogućnosti odnosno prijatnosti. Redovnim vežbanjem dolazi do harmoničkog rada čitavog organizma. Stalnim zatezanjem i opuštanjem mišića, telo se pokreće i svaka ćelija se napaja kiseonikom. Osim toga, joga podstiče cirkulaciju i utiče pozitivno na čitav kardiovaskularni sistem, telo brže izbacuje toksine, a rad endokrinih žlezda se uravnotežuje. Isto tako, vežbanje uspešno deluje i u otklanjanju posledica stresa, najvećeg neprijatelja današnjeg čoveka i hroničnog zamora, nedostatka energije, nesanica, pada koncentracije, lošeg pamćenja, bolova i grčeva u mišićima itd.

Vežbajući hatha jogu, povezujemo se dublje sa čitavim svojim bićem, počev od fizičkog tela, pa sve do suptilnijih nivoa – emocija i uma. Tako dovodimo čitav svoj sistem u sklad i navikavamo svoje telo na nov i zdravi način rada. Hatha joga, dakle unapredjuje čovekovo zdravlje na svim nivoima. Sa druge strane, ona može biti dobra osnova za razvoj u duhovnom smislu i dalji rad na sebi.

ČAS JOGE